Sesi 3

SMS MOTIVASI, HUMOR, CINTA, TA’ARUF DAN ILMU AGAMA

SESI KE 3 ( 2013 )

oleh : Dicca Purwanto

Ssungguhny kau Bdadari.. Hdirmu bukanny mimpi.. Bdadari tlah mnyentuh hatiq ini.. Tguhkan nurani, prsiapkan diri.. Bdadari tlah mnyapa jiwaku ini. Mmberikan brjuta makna. Kini yakin tlah tiba Teguh ddlam jiwa Ksabaran adalah prmata..
---
Islam adalah agama cinta. Dan mukmin tidak merasakan manisnya iman sehingga dia merasakan hangatnya cinta. Kehangatan cinta kepada Allah, Rasulullah s.a.w, dan cinta insani semata-mata krna Allah. Met pagi... ;-)
---
Dan benarlah kata orang itu cinta itu buta. Cinta itu tidak memerlukan cahaya matahari untuk menyuluh jalan sang pencinta itu walaupun jalan itu amat sukar dan berliku. Cahaya hati dan perasaan sudah cukup untuk menerangi segalanya.
---
Dunia ini umpama lautan yang luas. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa, niscaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini.
---
"Allah Maha Lembut tadbir-Nya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihan-Nya) kepada hamba-hamba-Nya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dialah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa. ASY- SYURA 19
---
Jangan prnah merasa sepi karena hatiku kan slalu menemanimu pejamkanlah matamu dan bermimpilah dlm tdurmu. bangunlah esok pagi dengan senyuman yg indah seindah mentari pagi yang bersinar!
---
Rasulullah bersabda, maksudnya : "Wanita, apabila dia sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, maka masuklah dari mana-mana pintu syurga yang dia kehendaki."
---
Rasulullah bersabda, maksudnya: "Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas khawin)."
---
Lihatlah segala permasalahan yang datang dari sudut positif. Orang yang berjaya akan melihat masalah itu sebagai satu peluang yang besar untuk dia meraih kejayaan dan memperbaiki diri. Manakala orang yang gagal akan melihat masalah itu sebagai satu perkara yang menyusahkan diri. Turn problems into opportunities!
---
Kaulah " Wanita Sholeha " Hiasan Dunia yang sempurna. Dengan kecantikan-mu kau lebih indah dari bulan purnama. Dengan akhlak-mu,kau lebih harum dari minyak wangi. Dengan rendah hati-mu,kau lebih mempesona dari pesonanya bunga. Dengan sikap tulus-mu ,kau lebih lembut dari rintik hujan. Kau sangat menjaga kecantikan-mu dengan KEIMANAN dan HARGA DIRIMU. Serta kehormatan-mu kau hijabi dengan keSUCIAN-mu. SUBHANALLOH
---
Lihatlah segala permasalahan yang datang dari sudut positif. Orang yang berjaya akan melihat masalah itu sebagai satu peluang yang besar untuk dia meraih kejayaan dan memperbaiki diri. Manakala orang yang gagal akan melihat masalah itu sebagai satu perkara yang menyusahkan diri. Turn problems into opportunities!
---
Wanita dengan Kecantikan yang dimiliki, lebih Anggun daripada Mentari. Wanita dengan Akhlak yang dimiliki, lebih Harum daripada Kasturi. Wanita dengan Kerendahan Hati yang dimiliki, lebih Tinggi daripada Rembulan. Wanita dengan Sifat Keibuan yang dimiliki, lebih Menyegarkan daripada Hujan. Oleh kerana itu, Peliharalah Kecantikan itu dengan Iman, Peliharalah Keredhaan itu dengan Sikap qana'ah, dan Peliharalah Kesucian diri itu dengan Hijab
---
Belajar DIAM dari banyaknya BICARA. Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN. Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG. Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN. Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN. Belajar TAWAKKAL dari UJIAN. Belajar REDHA dari satu KETENTUAN.
---
Brhrap & Brdoa itulah yg slalu q lkukan Krn q ingin slalu mmbawahmu brsama dlm inginq Dan itulah hakikat seorang hamba yg Brmunajat kpd-Nya Agar mndapatkan seorang yg bs mnapaki jlan hdup ini Brsama.
---
Dalam BAHAGIA Allah menyisipkan DUKA.. Agar kita tahu ada hikmah di sebalik sekaan air mata.. Dalam HARAP Allah menyisipkan RESAH.. Agar kita sedar untuk mengiringi doa dengan sepenuh pasrah.. Dalam JUANG pun Allah meletakkan LELAH.. Agar kita ingat betapa mahalnya istiqomah..
---
Ya, Allah.Curahkan hidayahMu kepadaku untuk melaksanakan amal perbuatan serta perilaku yang baik. Tidak ada yang memberi petunjuk untuk melaksanakan perbuatan serta perilaku yang baik kecuali Engkau.Dan, jauhkanlah buruknya perilaku dan perbuatanku.. Dan tidak ada yang dapat menjauhkan aku darinya kecuali Engkau.
---
Ketika ku coba untuk memahami apa arti sebuah cinta itu. Tapi entah mengapa hanya luka dihati yang ku dapat. ku sulam kembali sehelai demi sehelai. Ketika sulaman itu telah utuh. kini hancur tersayat. Kebahagiaan sesaat yang penuh luka didalamnya. Luka dengan sejuta kekecewaan.
---
KaLaU tAk MamPu BuAt oRaNg kEtAwA JaNgAn SeKaLi BuAt OrAnG mEnaNgiS KAlaU tAk MamPu bUaT oRaNg bAHaGia JAnGan dI tAmBahi DeNGan dErItA KaLau TaK MamPu uBaTi LUka JanGaN sEkALi bUaTNya TeRLukA
---
"Gelap tak selalu membuat mataq terpejam, dingin juga tak mampu membuatq menggigil. Indraq tersita olehmu sampai q terlelap bersama bayang indahmu. Selamat malam"
---
Cinta itu tidak menjanjikan sebuah rumah tangga aman damai, tetapi penerimaan dan tanggung jawab adalah asas utama kebahagiaan rumah tangga. Cinta hanya sebuah keindahan perasaan, cinta akan bertukar menjadi tanggung jawab apabila terbinanya sebuah rumah tangga.
---
Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. dan bila di suatu masa dia hilang dari pandanganmu. kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari.
---
Allah mngijinkn qta dsakiti, agr esok qta tau cra utk mngbati orng yg trluka. Allah mmbuat qta mnangis, agr esok qta mmpu mnghibur orng yg sdng brsdih. Allah mnjadikn qta mnusia dg klbihan dan kkrangan, agar qta sdar dan tau bhw dg BRDOA, BRUSAHA & BRTWAKAL, Allah akan mnjdikn sgalany Indah pd wktunya.
---
Andai km mrasa drimu tak seIndah prmata dsklilingmu, tiada apa yg prlu drsaukan. Mngapa tak prlu gusar? Itu smua ujian Tuhan utk mnguji keimananmu kpdNya srta mnguji ktabahanmu pd ktentuan tkdirNya. Sbenarnya, khalusan pribadimu mnjadi idaman stiap insan yg hnya mncari prmata yg hakiki.
---
Slah satu saat yg paling Indah dlam hdup qta adlh saat qta brtaubat dan slah satu hdiah yg terIndah dlm hdup qta adlh ktika taubat itu dtrima Allah..
---
Smulia-mulia mnusia ialah org yg mmpunyai adab yg mrndah diri ktika brkddukan tnggi, mmaafkn org lain ktika brdaya utk mmbalasnya dan brsikap adil ktika kuat.
---
Dari Abi Hurairah ra dari Nabi Muhammad SAW bersabda artinya : "Telah datang Jibril as pada malam Nisfu Syaaban dan dia berkata, Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka, maka berdirilah dan kerjakan sembahyang lalu angkatlah kepalamu dan kedua tanganmu ke langit!"
---
"Ya Allah sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari seksaMu dan murka Mu dan aku tidak menghitung-hitung pujian kepadaMu, sebagaimana Engkau memuji kepadaMu sendiri, maka segala puji bagiMu sehingga Engkau redha."
---
Pd zman skrang ni Org Mnafiq sngt bnyk, yg prlu di wspadai krn bnyk orng mngaku brilmu ttpi tdk brahlak tnggi dan jg dia brilmu ttapi mmbcarakan hal nya org lain, apkh ni satu pnutan. wlaupun mrk mmpnyai kdudukn, pngkat ataupun derajat yg tinggi. berguru-lah pd ahlinya tlitilah sbelum mmbeli.
---
Kata mutiara dari malaysia : Kahwini (mnikahlah) org yg lbih mncintai diri kita dripda kita mncintai diri org lain. Itu lbih baik dri pd mngahwini (mnikah dng) org yg kita cntai tp tdk mncintai diri kita krn adlh lbih mdah mngubah pndirian kita sndiri dri pd mngubah pndirian org lain
---
Nabi bersabda: Nikahilah perempuan yang besar rasa cintanya dan subur peranakannya, karena sesungguhnya aku bangga dengan banyaknya jumlah kalian pada hari kiamat (Hadist sohih riwayat ibnu Hibban)
---
Jika rasa cinta terbalas, maka bersyukurlah kerana Allah telah memberikan hidup lebih berharga dengan belas Kasih-Nya. Jika rasa cinta itu tak terbalas maka bersukurlah, kerana anda akan dipilihkan Allah yang lebih baik.
---
Kadang kala kita lemah dengan dugaan hidup.. tanpa kita tahu di sebalik semua dugaan, ada hikmah yang terselit Indah hadiah ISTIMEWA dari NYA.
---
Senyumlah walau kehilangan sesuatu yg amat qta sayang krna akhirnya qta akan sadar betapa ALLAH mencintai qta lbih daripada apa yg qta perlu. Met istirahat.
---
Andai dirimu yang dihalalkan-Nya buatku, pasti ku akan menjagamu , memanjakanmu semampuku dan sentiasa berada di samping dirimu dengan izin-Nya.. InsyaAllah...
---
Jngn biarkn hati mmbisu trlalu lma... Jngn biarkn kkosongan trus mngisi jiwa... Cbalah utk brkata.. Cbalah utk brtindk.. Jngn mnyerah sbelum kaki mlngkah.. Jngn prnh brfikir slit krna diri mu blm trbelit.. Jngn biarkn htimu trus mnjadi phit..
---
Aku tak kan Pernah berhenti Akan terus memahami Masih terus berfikir Bila harus memaksa Atau berdarah untukmu Apapun itu asalkan Mencoba menerima Dan kamu hanya Perlu terima Dan tak harus mmahami Dan tak harus berfikir Hanya perlu mngerti Aku bernafas untukmu Jadi tetaplah di sini Dan mulai mnerimaku ...
---
Dtik brlalu tnpa atau dngn kau bri mkna. Jam brganti tnpa atau dngn pdulimu. Hari2 brlari tnpa atau dngn bktimu. Dan umurmu dngn sndiriny akan trus brtambah. Tp kdewasaan tak msti kan mnggantikn jiwa kanak2mu. Krn dwasa adlh sbuah plihan. Krn dwasa btuh pngorbanan. Krn dwasa adlh sbuah khormatn. "Selamat Ulang Tahun" Smoga brtambahny umurmu diiringi mkarnya kcantikan htimu dan merajanya kdewasaanmu.
---
Sesungguhnya individu yang hebat itu bukanlah orang yang bisa mengeluarkan ide-ide yang besar, tetapi individu yang hebat itu adalah individu yang bisa menukarkan idenya yang besar menjadi Nyata.
---
Secara mudah kebahagiaan itu ialah memiliki hati yang tenang dalam menghadapi apa jua ujian dalam kehidupan. Inilah arti bahagia yang selaras petunjuk Allah di dalam Al Quran. Firman Allah: "Ketahuilah dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang."
---
Aku tak pernah ingin menjadi matahari untukmu.. aku lebih suka menjadi bintang untukmu.. karena dengan manjadi matahari Aku telah memaksakan hari-harimu hanya untukku.. namun jika aku menjadi bintang.. aku rela berbagi terang dengan ribuan bintang lain dan bulan. untuk menerangi malam mu.. sampai saatnya kau akan tau mana bintang yg kau pilih tuk dirimu.

---

Sekian dulu sesi ke 3, kelanjutanya di sesi ke 4
Silakan dicopy atau share untuk kebaikan, tidak untuk promosi/post di site tertentu,
Disusun oleh admin dari barbagai sumber mohon koreksi jika terdapat kesalahan, dicca_purwanto@yahoo.co.idOleh :
©DICCAmedia | Facebook | Twitter | Wap | Kontak

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Silakan Tinggalkan Pesan